Antwoord vraag 7

Hoe zit het met mensen met een onevenwichtige bloedsuikerspiegel of diabetes?
 
De meeste - pas op latere leeftijd ontdekte - gevallen van suikerziekte zijn het gevolg van het verlies van totale spiermassa over het gehele lichaam. Spieren gedragen zich als een reservoir om de overmaat aan glucose te absorberen en op te slaan in de vorm van glycogeen. Wanneer het glucosegehalte in het bloed te hoog is, absorberen zij de overmaat aan glucose en slaan deze op. Zij laten de glucose weer vrij wanneer het glucosegehalte in het bloed te laag is. Wanneer mensen geleidelijk aan spieren verliezen als gevolg van een zittend bestaan, wordt het opslagreservoir van glycogeen kleiner en kan het glucosegehalte in het bloed niet langer op juiste wijze worden gereguleerd met de afgenomen spiermassa. Dit resulteert in onevenwichtige schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Het lichaam treft in zo'n geval 'noodmaatregelen' om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te brengen. Het lichaam zal de insuline gebruiken gemaakt door het pancreas om het evenwicht in de bloedsuikerspiegel te herstellen. Wanneer mensen geleidelijk spiermassa verliezen, wordt de pancreas steeds meer aangesproken gedurende loop van de dag en op een gegeven moment zal het de insulineproductie niet kunnen bijhouden. Op dat moment hebben mensen kunstmatige insuline aanvulling nodig en dat gebeurt dan vaak via tabletten of injecties.

Uiteraard zouden diabetici, lijders aan suikerziekte dus, aan lichaamsbeweging kunnen gaan doen om iets, of alle spiermassa weer te herstellen die ze in de loop der jaren hebben verloren en het probleem uit de wereld helpen. Het opnieuw opbouwen van de verloren spiermassa zal langzaam en geleidelijk de problemen in onevenwichtigheid van de bloedsuiker verbeteren. In type 1 suikerziekte (diabetes) zal het ertoe bijdragen dat de bloedsuikerspiegel in evenwicht wordt gebracht maar het kan het tekort van de pancreas niet oplossen, evenmin de insulineafhankelijkheid. In type 2 suikerziekte (diabetes) zal het geleidelijk de insuline-afhankelijkheid doen afnemen en kan het uiteindelijk de insuline-afhankelijkheid totaal elimineren.

FAQ ROM-machine

© Copyright 2009 - 2011 Exercise Works BV - Site door Maxes